Klassisk Nötknäck
Klassisk recept på Nötknäck. Gott som julgodis eller på kalaset! Många barnfamiljer har idag som tradition att tillverka sitt eget julgodis veckorna innan jul. Nedan ett lätt och enkelt recept.
Ingredienser
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1,5 dl grov hackad hasselnöt (eller mandel)
Tillvägagångssätt:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).
Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. (Tiden beroende på vilken kastrull du använder). Ju vidare kastrull desto snabbare går det.
För att se när knäcken är klar gör man "kulprovet". Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet. När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Fördela smeten i små knäckformar eller på det gamla traditionella viset i större bitar där man själv får använda en liten hammare och slå sönder allt eftersom.
Låt stelna. Förvara i burk med smörpapper mellan lag