​Julgodis

​​Klassisk Nötknäck

Klassisk recept på Nötknäck. Gott som julgodis eller på kalaset! Många barnfamiljer har idag som tradition att tillverka sitt eget julgodis veckorna innan jul. Nedan ett lätt och enkelt recept.

Ingredienser

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

2 dl vispgrädde

1,5 dl grov hackad hasselnöt (eller mandel)

Tillvägagångssätt:

Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).

Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. (Tiden beroende på vilken kastrull du använder). Ju vidare kastrull desto snabbare går det.

För att se när knäcken är klar gör man "kulprovet". Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet. När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.

Fördela smeten i små knäckformar eller på det gamla traditionella viset i större bitar där man själv får använda en liten hammare och slå sönder allt eftersom.

Låt stelna. Förvara i burk med smörpapper mellan lag

Albina Snacks Kanderade Nötter

Mer traditionellt julgodis än kanderade nötter får man leta efter, en äkta klassiker. Den tyska adlen var bland de första att tillaga kanderade nötter i juletid - redan under 1800 talets mitt fanns dessa med på julborden.


Ingredienser:
3 dl blandade Nötter
(mandel, pekannöt, hasselnöt och valnöt).
1,5 matsked Socker
1 tsk färkpressad Citronsaft
1,5 tsk Smör


Tillvägagånssätt:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen cirka 10 minuter.


Smält socker och citronsaft i en stekpanna. Lägg i nötterna när sockret blivit fyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna.


Rör i smöret och vänd rung. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna/stelna. Förpacka snyggt tex celefan med något tjusigt band.

​Albina Snacks 2009-2014 ©

​Email › info@albinasnacks.com

+ 46 42 311 10 00​

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.