Rågbröd med Pumpa- & Solroskärnor
En oväntad smaksättning med Timjan som ger ett härligt bröd med underbar doft, baserat på ett gammalt recept från Gottland.
Ingredienser:
25 gram Jäst
5 dl. Vatten (35-38°C)
2 tsk. Salt
1 msk. Honung
2 msk. finhackad färsk Timjan
1 fp. dafco Pumpakärnor
1 fp. dafco Solroskärnor
3 dl. Rågmjöl
7 dl. Vetemjöl
lite extra mjöl till utbakning
Tillvägagångssätt:
Smula jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen är löst. Tillsätt salt, honung och timjan. Rör ner rågmjöl och sedan vetemjöl. Låt degen jäsa under handduk i minst två timmar.
Arbeta in 1 dl. mjöl i den jästa degen. Forma sedan degen till bullar med väl mjölade händer.
Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över pumpa och solros kärnorna och låt bullarna jäsa i cirka 20 min. Sätt ugnen på 225°C. Grädda bullarna först på 225°C i 15 minuter, sedan på 175°C i 30?40 minuter. Låt bullarna svalna på galler