Konsumentinformation

Nötallergi

Nötallergi är överkänslighet mot nötter, t.ex. mot mandel, hasselnöt, pekannöt, valnöt och paranöt. Mandelallergiker kan reagera mot aprikoser, körsbär, plommon och persikor. En person som är allergisk mot en sorts nöt är med stor sannolikhet allergisk även mot övriga nötter. Nötallergi är vanligt och de flesta har kvar den upp i vuxen ålder. Det är proteinet som allergikern reagerar på. Nötallergi ses hos cirka 1,1 procent av befolkningen och är därmed en av de vanligaste födoämnesallergierna bland barn och vuxna.

Symtom

Kommer i regel snabbt och ger besvär i form av klåda i mun-svalg, svullnad, andnöd, kräkning, magont och i västa fall livshotande chocktillstånd. Jordnötter och nötter kan orsaka en kraftig allmän allergisk reaktion, s.k. anafylaktisk reaktion.

Diagnos

Sök läkare (i första hand vårdcentralen) för att få behandling och diagnos som ställs med blodprover och hudtester.

Behandling

Nötfri kost.


Livsmedel som (ofta) innehåller nötter

Choklad, müsli, glass, kaffebröd, kakor, bakverk, konfektyr, mandelmassa, marsipan, nougat, pesto, nötolja etc.

​Albina Snacks 2009-2014 ©

​Email › info@albinasnacks.com

+ 46 42 311 10 00​

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.