Morotskaka med Valnötter
Till bakningens fröjder hör även läckra kakor. En morotskaka är betydligt nyttigare än mycket annat i kaffebrödsväg. Denna är saftig, kryddig och lagom söt.
Ingredienser
3 ägg
3 dl råsocker, strö
3 dl morötter, ca 100 g finriven
2 dl hasselnötter, mal
2 dl rapsolja
1 tsk rapsolja
1 tsk ingefära
1½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Glasyr:
200 g cream cheese
2 dl florsocker
2 msk koncentrerad apelsinjuice
1 påse Valnötter, hackade cirka 50 gram
Tillvägagångsätt:
Sätt på ugnen. Smörj och bröa en liten långpanna eller klä den med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner morötter, nötter och olja. Blanda ingefära, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i smeten. Häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter.
Glasyr:
Rör ihop cream cheese, florsocker och apelsinjuice.
Ta ut kakan. Låt den svalna något. Bred över glasyren och strö över nötterna. Skär den i rutor med en vass kniv, 4 x 4 cm.