Konsument
information
Konsumentinformation
Nötallergi
Nötallergi är överkänslighet mot nötter, t.ex. mot mandel, hasselnöt, pekannöt, valnöt och paranöt. Mandelallergiker kan reagera mot aprikoser, körsbär, plommon och persikor. En person som är allergisk mot en sorts nöt är med stor sannolikhet allergisk även mot övriga nötter. Nötallergi är vanligt och de flesta har kvar den upp i vuxen ålder. Det är proteinet som allergikern reagerar på. Nötallergi ses hos cirka 1,1 procent av befolkningen och är därmed en av de vanligaste födoämnesallergierna bland barn och vuxna.
Symtom
Kommer i regel snabbt och ger besvär i form av klåda i mun-svalg, svullnad, andnöd, kräkning, magont och i västa fall livshotande chocktillstånd. Jordnötter och nötter kan orsaka en kraftig allmän allergisk reaktion, s.k. anafylaktisk reaktion.
Diagnos
Sök läkare (i första hand vårdcentralen) för att få behandling och diagnos som ställs med blodprover och hudtester.
Behandling
Nötfri kost.
Livsmedel som (ofta) innehåller nötter
Choklad, müsli, glass, kaffebröd, kakor, bakverk, konfektyr, mandelmassa, marsipan, nougat, pesto, nötolja etc.