För & Smårätter
Lasses Tomatpesto
En underbar god Pesto recept som utvecklats under familjens semestrar i Toscana. Att användas till många maträtter eller varför inte som dipp med lite grönsaker.
Ingredienser för cirka 6 personer.
10 soltorkade tomater i olja
2 st. vitlöksklyftor
25 gram Valnötter
1½ dl Olivolja
1 dl riven Parmesan Ost
Flingsalt
Tillvägagångssätt:
Finfördela tomater, vitlök och valnötter i mixer alternativt matberedare. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan maskinen är igång. Häll upp i en skål och blanda ner den rivna Parmesanen, smaka av med salt.
Hållbarhet / Förvaring
Fyll en burk med peston, häll lite olja på översta lagret. Med lock i kyl kan peston hålla upp till en vecka

Mats Citronpesto
En underbar och fräsh pesto till lamm, fisk eller skaldjur. En garanterad succe och något nytt på matbordet.
Ingredienser 4 personer
2-4 vitlöksklyftor
2 krukor basilika
2 dl pinjenötter
1 – 2 msk pressad citron
2 krm Sambal Oelek
3 dl olivolja, rums tempererad.
1 tsk salt eller peppar
Tillvägagångssätt
Pressa vitlök och kör i mixer med basilikablad, nötter, citron och Sambal Oelek. Tillsätt oljan i en tunn stråle under tiden den körs i mixern, smaka av med salt.
Förvaras i sluten burk i kyl, hållbarhet 3-4 dagar

Pesto på Solrosfrön
En god pesto går att ha till allt, bröd, pasta, kött eller fisk. Kanske är även denna peston ett alternativ för nötallergiker?
Ingredienser för 8 personer
1 knippe bladpersilja
1 knippe dill
1 knippe gräslök
250 g rostade solrosfrön
400 g Västerbottenost
rapsolja
1 st citron eller lime
salt och peppar
Tillvägagångssätt:
Lägg ner de rostade solrosfröna i en stor mortel och krossa dem. Hacka örterna och tillsätt i morteln. Mortla blandningen. Riv ner osten och tillsätt rapsolja till önskad konsistens.
Avsluta med att pressa i en halv citronskiva och tillsätt salt och peppar efter behag

Pinje & Tomat Tapas
Tapas härstammar från Andalusien men har influenser från hela Medelhavet. Nedan en riktig pärla – enkelt, snabbt och gott.
Ingredienser för 4 port.
4 st. solmogna Tomater
1 st. Charlottenlök
8 -12 färska Basilika blad
1/2 Baguette
1 st. dafco förpackning Pinje
Havssalt
Nymalen Peppar
Förslag Dressing:
Märtas Salladsdressing med Basilika smak cirka 4msk
Tillvägagångssätt:
Skär upp 4 brödskivor.Skiva och hacka tomaterna samt skala och hacka löken. Mixa varsamt tomater, lök, dressing och dafco pinjekärnor. Salta och peppra efter behag. Låt stå i rumstemperatur cirka 10 minuter. Fördela blandningen jämnt på de (rostade) brödskivorna, dekorera med basilika blad.
Alex Pesto Genovese
Energiska italienare tillverkar sin pesto för hand med traditionella marmor mortlar, basilika blad efter basilika blad. Resultatet blir en silkig och mjuk klassisk pesto. Idag tar vi gärna till matberedaren med ett nästan lika bra resultat.
Ingredienser: 4 personer
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl Sandiala Finest Nuts – Pinjekärnor eller Valnötskärnor
2 dl färska basilika blad (cirka 1 kruka)
1 krm salt
1/2 krm Svartpeppar
1/2 dl olivolja
2 msk vatten
3 matskedar färsk riven Parmesan Ost
Tillvägagångssätt:
Skala vitlöken, Lägg allt utom osten i en mixer eller matberedare. Kör till en jämn sås. Rör försiktigt i osten, späd eventuellt med lite olja eller vatten.
Hållbarhet / Förvaring
Fyll en burk med peston, häll lite olja på översta lagret. Med lock i kyl kan peston hålla upp till en vecka

Chevre Chaud med Valnötter & Hasselnötter
Varm Getost på Toast ! Getostens lite kärva smak med honungens sötma och nötternas krispighet passar perfekt som såväl förrätt som efterrätt.
Ingredienser för 4 port.
4 st. Getost skivor (60 gr/st)
1 st. dafco fp. Hasselnöt
1 st. dafco fp. Valnöt
1,5 dl. flytande Honung
Förberedelser: Sätt ugnen på 250°C
Tillvägagångssätt:
Lägg ostens skivor på en toast på en lätt smord ugnssäker form.
Blanda och fördela de grovhackade nötterna på osten. Ställ formen i ugnen under uppsikt i cirka
5 minuter så att osten blir genomvarm och nötterna får lite rostning.
Värm under tiden honung i en kastrull på spisen. Servera toasten varm på en salladsbädd med varm honung som valfritt tillbehör.