​Torkade Frukter

Naturens Eget Godis

Vårt sortiment av torkade frukter består av såväl ett ekologiskt utbud som ett traditionellt utbud med eller utan socker. Våra frukter och bär skördas och soltorkas när smakerna är som allra bäst.​

Genom torkningsprocessen försvinner det mesta av syran och vätskan medan aromen förstärks, endast 25-30 % av den ursprungliga vikten kvarstår.

Denna produktgrupp blir alltmer populär, säsongerna suddas ut och man kan nu njuta av dessa härliga och aromatiska frukterna året om.​

Annans

Ananas (Ananas comosus) är en växt i familjen ananas växter som ursprungligen hör hemma i Brasilien och Bolivia men som idag spridits runt om i världen.

Christoffer Columbus var den förste europé som fick smaka ananasen och var också den som sedan introducerade den till Europa. En odlad ananasplanta lever i max 3 år. När plantan är 2 – 3 år bär den frukt, sedan vissnar den och dör.

Vi kan erbjuda ett brett sortiment av torkad ananas i olika former och utföranden.

Aprikos

Aprikosen är hemmahörande i nordöstra Kina och angränsande delar av Sibirien, men spreds redan för tusentals år av människan västerut längs dåtidens karavanvägar, vägar som idag kantas av förvildade aprikosträd.

När grekernas välde stod på sin höjdpunkt odlades aprikoser i Armenien, varifrån Alexander den store (356-323 f Kr) införde frukten till Grekland. Efter ytterligare ett par århundraden var aprikosen känd hos romarna. Idag odlas aprikoser över stora delar av världen. Särskilt omfattande är odlingen i Kalifornien, Medelhavsländerna och ett bälte som sträcker sig från Turkiet genom Iran och Himalaya till Kina och Japan

Banan

Banan anses vara en av världens äldsta kulturväxter. Den kommer ursprungligen från tropiska Sydostasien, där det fortfarande finns vilda arter. Härifrån har den brett ut sig till Afrika och Kanarieöarna.

Spanjorerna förde på 1500 talet med sig bananen till Amerika, där den fick stor utbredning i Mellan? och Sydamerika. I Nordeuropa är bananen en ganska ny bekantskap, och först i början av 1900?talet började regelbunden import av bananer till Sverige.

De bananer som äts, matbananerna, är kulturformer som uppstått ur en korsning av två vilda arter. Bananer innehåller cirka 70% vatten

Blåbär

Amerikanskt blåbär (Vaccinium cyanococcus) är en växtart inom familjen ljungväxter från Nordamerika. På engelska kallas arten Northern highbush blueberry, eller bara blueberry.

Till skillnad från den lågkrypande europeiska arten av blåbär är de amerikanska blåbäret en lövfällande buske som kan bli upp till 4 meter höga och ofta växer i täta snår. De mörka glansiga bladen är ellipsformade och upp till 5 centimeter långa. Blommorna är vita och klockformade och cirka 10 millimeter långa. Bären växer i klasar och deras färg är mörkblå till svart. Bärets fruktkött är ljusgrönt till skillnad från det europeiska bärets rödvioletta fruktkött och färgar därför inte av sig. Växten föredrar fuktig, sur jord.​

Blåbär (Vaccinium myrtillus) är ett ris som växer vilt i norra Europa. Den bör inte sammanblandas med amerikanskt blåbär, Europeiska blåbär i princip inte kan odlas kommersiellt, så är praktiskt taget alla amerikanska blåbär i handeln odlade, och stora odlingar med amerikanska blåbärsbuskar finns numera även i Australien och Sydamerika.

Dadlar

Dadelpalmen (Phoenix dactylifera) är en art i familjen palmer som kan bli upp till 35 m hög och växer gärna i oaser. Palmen uppskattas särskilt för sin frukt, dadeln.

Dadelpalmen är sedan 6000 år tillbaka känd i östra Mellanöstern. Eftersom den odlats så länge är dess exakta ursprung okänt, men den kommer troligen från öknen i norra Africa eller möjligen sydvästra Asien.​

Dadelpalm är en ett palmträd, vars stam täcks med uppåtriktade, förvedade bladrester. Unga palmer är enstammiga men efter 6-16 år uppträder talrika rotskott vid basen.

Dadlar är rika på socker. Under muslimernas fastemånad Ramadan är det tradition att äta dadlar och yoghurt samt dricka vatten som första måltid då natten infaller.

Fikon

Fikon (Ficus carica) är en art inom fikussläktet och familjen mullbärsväxter, som växer i södra delen av Europa samt i länder kring Arabiska halvön. Dess frukter är ätliga och benämns i allmänhet med samma namn som trädet.

Fikon bildar lövfällande buskar eller träd till 10 meter höga. Barken är grå och slät, grenarna bruna eller gröna, något håriga. Bladstälkarna blir upp till 10 cm långa, Bladskivorna blir cirka 35-35 cm med 3-5, eller upp till 7 flikar med rundade spetsar, hjärlik bas.​

De är tunna till något läderartade, sträva på ovansidan, korthåriga på undersidan. Frukterna, fikonen, runda till päronformade, till 8 cm i diameter, gula till purpurfärgade, kala eller något håriga 

Goji Bär

​Gojibär och har i tusentals år används inom läkekonsten i Kina. Bäret innehåller många nyttiga ämnen såsom antioxidanter, mineraler och vitaminer.

Gojibäret är extremt rikt på antioxidanter som skyddar kroppen från fria radikaler. En av antioxidantern. Gojibäret har en starkt röd färg på grund av sina höga halter av karotener. Smaken liknar det vanliga russinet.

Jordgubbar

Jordgubbe (Fragaria ×ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter.

Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Ur botanisk synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten. De egentliga frukterna är ”bärets” gula prickar. Bären är som omogna grönvita, och mognar mot allt djupare rött. Det finns också en vit variant av jordgubben, denna saknar det röda färgämnet och kan därför ätas av allergiker som inte tål dom vanliga röda jordgubbarna.

Den moderna jordgubben är en korsning mellan sydamerikanska jättesmultron (F. chiloensis) och nordamerikanska scharlakanssmultron (F. virginiana), som senare korsades med europeiska parksmultron (F. moschata). De första jordgubbarna odlades fram i Frankrike under 1700-talet och introducerades i Sverige under senare hälften av 1700-talet.

När jordgubbar introducerades i Sverige på slutet av 1700-talet kallades de ananassmultron p.g.a. sitt latinska namn (F. ananassa).

Kiwi

Kiwifrukten brukar kallas kinesiskt krusbär som motsvarar engelska Chinese gooseberry.

Frukten kommer ursprungligen från Kina. Namnet kiwi har frukten fått i Nya Zeeland där man gjort kiwi till en viktig exportvara och givit frukten namn efter landets nationalsymbol kiwifågeln​

Liksom den gröna kiwin härstammar den gula kiwin från vildväxande kinesiska plantor. 1977 började nyzeeländarna att hämta frön från Kina, dels från vildväxande plantor, dels från den botaniska trädgården i Beijing. Först 1992 hade man lyckats utveckla den gula sorten.

Lingon

Lingon (Vaccinium vitis-idaea) är ett ris som är vintergrönt. Lingonets bär, som också heter lingon, är ätliga och mognar i augusti – september. Lingonväxter odlas sällan och bären plockas ofta från vilda växter

I Norge kallas Lingon för ”Tyttebaer”, i Finland ”Puolukka” och i delar av Alaska och Kanada är känd som” Rock Cranberry ”eller” Mountain Cranberry.

Vissa jämför lingon med kommersiellt odlade tranbär, men man kan dock konstatera att lingonen har en distinkt och mycket mer intensiv smak än andra bär.

Mango

​Mango anses komma från bergsområdena i Burma och Himalaya. Man vet att mango odlades i Indien flera tusen år innan vår tideräkning. Härifrån spreds den till Sydostasien, bl.a. Malaysia och Kina.

Beskrivningar därifrån visar att man tidigt hade mycket stor odling. Portugisiska och spanska sjöfarare förde mango med sig till Afrika och Amerika, särskilt Brasilien och Mexico

Mango är ett stort, upp till 40 m högt träd, med bred krona. Blommorna sitter i stora toppiga stånd som innehåller flera tusen blommor. Det finns många olika sorters mango och de varierar i form, färg, smak, konsistens och näringsvärde

Melon

Melon, matmelon eller sockermelon (Cucumis melo) tillhör gurksläktet och är en ettårig klängväxt.

Sockermelonen härstammar från Asiens varma delar där den odlats i tusentals år. Via Mindre Asien spreds den sedan till Europa och Afrika, exakt när detta skedde är inte känt.

Meloner odlas i växthus i kyligare länder och på friland i varmare länder. Kina och USA tillhör de största producenter av sockermelon

Papaya

Papaya anses ursprungligen komma från Mexico. Efter upptäckten av Amerika spreds papaya till övriga världen. Det etablerades snabbt papayaodling i Indien och därefter har odling av papaya spridits till Afrika och Sydamerika.

Idag odlas den överallt i tropikerna med Brasilien, Indonesien och Mexico som de största producenterna.

Papaya är ett palmliknande träd. Frukten är päronformad, köttig och kan väga upp till 10 kg.

Plommon

Plommon (Prunus domestica) är ett vanligt fruktträd med ätbar söt stenfrukt med skiftande storlek, form, färg och smak. De lär komma från västra Asien (Kaukasus och Kaspiska havet) och det ska finnas mer än 2.000 sorter.

Vissa sorter har fruktköttet fastvuxet vid kärnan, medan andra har kärnan liggande fritt mitt i frukten. Plommon är goda att äta naturella

Russin - gula

Russin är de mogna, torkade bären (vindruvorna) av olika slag av vinrankan, Vitis vinifera L. Russin är mycket söta i smaken eftersom de innehåller mycket socker.

Mest används sockerrika druvor från Medelhavsländerna och Kalifornien för russin men produktion avsedd främst för nationell konsumtion sker på en stor mängd platser, exempelvis i Xinjian, Kina. Russinen får olika beskaffenhet efter de olika druvslagen och den varierande behandlingen och får då olika namn.

Druvorna torkas antingen i solen, och då ibland även ännu kvarsittande påvinstockarna, vilkas klasar lämnas hängande på de till hälften genomskurna skaften, eller av artificiell värme. Genom torkningen skrumpnar druvorna, blir rynkiga, skrynkliga och sockerhalten i dem koncentreras. Russin har en vattenhalt om omkring 20 % och en sockerhalt på omkring 60 %.​

Illgula russin är i regel Thompson Seedless där svavel tillsätts för att uppnå den gula färgen. De är mycket syrliga och passar i kakor, ris och salta rätter.

Russin - röda

Russin är de mogna, torkade bären (vindruvorna) av olika slag av vinrankan, Vitis vinifera L. Russin är mycket söta i smaken eftersom de innehåller mycket socker.

Mest används sockerrika druvor från Medelhavsländerna och Kalifornien för russin men produktion avsedd främst för nationell konsumtion sker på en stor mängd platser, exempelvis i Xinjian, Kina. Russinen får olika beskaffenhet efter de olika druvslagen och den varierande behandlingen och får då olika namn.

Druvorna torkas antingen i solen, och då ibland även ännu kvarsittande påvinstockarna, vilkas klasar lämnas hängande på de till hälften genomskurna skaften, eller av artificiell värme. Genom torkningen skrumpnar druvorna, blir rynkiga, skrynkliga och sockerhalten i dem koncentreras. Russin har en vattenhalt om omkring 20 % och en sockerhalt på omkring 60 %.

Röda Russin …..

Russin - svarta

Russin (ty. rosinen. raisins, av racemus, druvklase) är de mogna, torkade bären (vindruvorna) av olika slag av vinrankan, Vitis vinifera L. Russin är mycket söta i smaken eftersom de innehåller mycket socker.

Mest används sockerrika druvor från Medelhavsländerna och Kalifornien för russin men produktion avsedd främst för nationell konsumtion sker på en stor mängd platser, exempelvis i Xinjiang, Kina. Russinen får olika beskaffenhet efter de olika druvslagen och den varierande behandlingen och får då olika namn.​

Druvorna torkas antingen i solen, och då ibland även ännu kvarsittande på vinstockarna, vilkas klasar lämnas hängande på de till hälften genomskurna skaften, eller av artificiell värme. Genom torkningen skrumpnar druvorna, blir rynkiga, skrynkliga och sockerhalten i dem koncentreras. Russin har en vattenhalt om omkring 20 % och en sockerhalt på omkring 60 %.

Tranbär

Tranbär (Vaccinium oxycoccus) är en art i familjen ljungväxter i släktet skogsbär. Växten får röda ätliga bär. Ett äldre namn på tranbär är myrbär, även hjortron har kallats så.

Nordamerika odlas tranbär på stora invallade fält. Handplockning av bären ett och ett skulle kräva enorma manuella insatser, som inte vore ekonomiskt försvarbara. När bären är mogna fylls i stället hela dammen med vatten, varvid bären lossnar och flyter upp till vattenytan. Vinden driver bären åt sidan, varefter länsar läggs ut på lovartsidan och dras åt så att bären föses samman till ett tjockt täcke.

Bären skyfflas därefter till transportbehållare. I större odlingar kan upptagningen ske med paternoster-verk.

Vinbär - svarta

Svarta vinbär (Ribes Nigrum) är en art som finns i centrala och norra Europa samt norra Asien, även känd under namnet ”Cassis” på franska

Svarta Vinbärs busken är en liten buske ( 1-2 m hög) som tillhör släktet ripsar och familjen ripsväxter. Bären är svarta, söta, lätt syrliga och mognar runt juli och växer i klasar 5-10 cm långa

Växter från Asien ibland urskiljas som en särskild sort Ribes nigrum var. sibiricum, eller ens som en egen art Ribes cyathiforme.​

Efterfrågan på svarta vinbär har ökat kraftigt de senaste åren i Europa. Den främsta orsaken är att den utsatta mejeribranschen har börjat utveckla nya produkter, som smoothies, probiotiska drycker m.m som smaksätts med nyttiga bär och frukter.

Äpple Ringar