Bröd​

​Egyptiskt bröd med Pinjenötter och Basilika

Inte långt från Bagdad i Irak har arkeologer funnit tempelbagerier för offerbröd och kommit fram till att de byggts cirka tretusen år före Kristus. Bagaryrket är med andra ord femtusen år gammalt. Kunskapen om det jästa brödet spred sig så småningom till faraonernas mäktiga rike i Egypten där brödet snabbt blev oerhört populärt.

Ingredienser - 10 portioner

0,5 lit Vatten

50 g Jäst

20 g Salt

1 msk Canderel strö

1 dl saltade Jordnötter

1 dl strimlad Basilika

1 dl rostade Pinjenötter

ca 1 liter Vetemjöl / fyra sädeslag

Tillavägagångssätt:

Sätt ugnen på 180 °C

Blanda vatten och jäst i en degblandare. Tillsätt pinjenötter, basilika, salt och canderel och rör ihop väl. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Häll upp på en bänk för att jäsa i ca 30 min. Skär sedan portionslimpor av degen och arbeta ner den. Lägg sedan på ugnsplåt och låt jäsa igen i ca 15 min. Baka i ugnen i ca 20 min tills skorpan är hård och brödet känns ihåligt.

Låt svalna i ca 10 min innan servering.

​Klassiskt Valnötsbröd

Ett klassiskt Valnötsbröd är gott såväl till ostbrickan som till det traditionella smörgåsbordet. Ett tips kan vara att servera det ljummet och låta smöret smälta in i brödet.

Ingredienser för 4 bröd:

5 dl vatten

50 g jäst

1/2 dl olja

100 g hackade valnötter

1 tsk salt

3 dl grahamsmjöl

ca 10 dl vetemjöl

Tillvägagångssätt:

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen löser sig. Arbeta in de övriga ingredienserna men spara lite av mjölet till utbakning. Låt jäsa minst en halvtimme, gärna längre. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar, forma till längder lika långa som plåten är bred. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Klipp nästan helt igenom degen med ca 5 cm mellanrum och vik bitarna åt sidorna. Låt jäsa 20-30 minuter.

Grädda 15-20

​Cupcakes med Mandelflarn

Ljuvliga Cupcakes - eller Muffins om man så vill - med smak av saftiga höstäpplen och god mandel topping. Var inte rädd för att låta den goda äppelsmaken dominera.

Ingredienser: 12 st

100 gram smör

2 st. Ägg

1.5 dl. Strösocker

1 tsk. Vaniljsocker

2 dl .Mjölk 3%

1 st. dafco fp. Mandelflarn

1 st .Citron (skalet)

4 dl. Vetemjöl

2 tsk. Bakpulver

1 nypa Salt

Fyllning:

6 st. stora Granny Smith

0,5 citron

25 gram smör

4 msk. mald kanel

1 tsk. malen ingefära

Tillvägagångssätt

Stek äpplena i smör, strösocker,kanel och ingefära. När äpplena är lite mjukaefter cirka 5 minuters stekning rör om och låt svalna på en tallrik.

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Använd muffinformar som stöd för pappersformarna. Placera ut pappersformar i en muffinplåt. Fyll med äpple fyllningen samt ett lager av smeten. Garnera med dafco mandelflarn och kanel.

Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter tills de är gyllenbruna

​Rågbröd med Pumpa- & Solroskärnor

En oväntad smaksättning med Timjan som ger ett härligt bröd med underbar doft, baserat på ett gammalt recept från Gottland.

Ingredienser:

25 gram Jäst

5 dl. Vatten (35-38°C)

2 tsk. Salt

1 msk. Honung

2 msk. finhackad färsk Timjan

1 fp. dafco Pumpakärnor

1 fp. dafco Solroskärnor

3 dl. Rågmjöl

7 dl. Vetemjöl

lite extra mjöl till utbakning

Tillvägagångssätt:

Smula jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen är löst. Tillsätt salt, honung och timjan. Rör ner rågmjöl och sedan vetemjöl. Låt degen jäsa under handduk i minst två timmar.

Arbeta in 1 dl. mjöl i den jästa degen. Forma sedan degen till bullar med väl mjölade händer.

Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över pumpa och solros kärnorna och låt bullarna jäsa i cirka 20 min. Sätt ugnen på 225°C. Grädda bullarna först på 225°C i 15 minuter, sedan på 175°C i 30?40 minuter. Låt bullarna svalna på galler

​Albina Snacks 2009-2014 ©

​Email › info@albinasnacks.com

+ 46 42 311 10 00​

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.